Kaczka w Azji
Kaczka to potrawa doceniana przez Europejczyków. Często serwowana jest z jabłkami, pomarańczami i cynamonem, a także z konfiturami czy owocami leśnymi. Przyrządzona w stylu azjatyckim z groszkiem cukrowym, makaronem pszennym i migdałami odkrywa przed nami nowe smaki. To wszystko przyprawione odrobiną kardamonu, anyżu, galangi czy sosu rybnego nadaje potrawie wyrazisty charakter. Mięso kaczki wysmażone na woku z wierzchu jest chrupkie, a w środku soczyste.
Przepis i zdjęcie: Paweł Paszek Pietruch
Różnorodność smaków – oto sekret tej potrawy. Zwolennicy kaczki poszukują jej kolejnych odsłon. My skupiliśmy się na tych orientalnych, przygotowując warsztaty smaku kuchni azjatyckiej. To podróż kulinarna przez Tajlandię, Malezję, Singapur i Indonezję.
Kaczka w Azji