przepis małże kuchnia potrawa

Małże po marynarsku

Mniej znaczy więcej – to danie potwierdza tę regułę w stu procentach. Oczywiście w tym przypadku chodzi o liczbę składników. Klasyka zawsze się obroni. Kiedyś usłyszałem maksymę: Sztuka to umiejętność  eliminowania rzeczy niepotrzebnych. Czyli mówiąc kolokwialnie: nie kombinujmy.

Małże po marynarsku

Tekst: Paweł Paszek-Pietruch

Składniki:
1 kg żywych małży
100 ml białego wytrawnego wina
2 szalotki drobno posiekane
2 ząbki czosnku
200 ml bulionu z warzyw
natka pietruszki (listki z kilku gałązek)
pieprz świeżo mielony
sól morska

Do rozgrzanego garnka wkładamy oczyszczone małże, czosnek i posiekaną szalotkę. Dobrze mieszamy, przykrywamy pokrywką, gotujemy 1-2 minuty na mocnym ogniu. W tym czasie małże powinny się otworzyć. Następnie dolewamy wina, potem bulionu i energicznie mieszamy. Ponownie przykrywamy pokrywką i zagotowujemy. Na koniec doprawiamy wszystko do smaku posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Całość należy dobrze wymieszać.

Szafran rozpuszczony w ciepłej wodzie (40 ml), idealnie komponuje się z tą potrawą.
Danie podajemy z chrupiącą bagietką.

Małże po marynarsku

Reklama B1

Zmieniaj świat wspólnie z nami

Dobre dziennikarstwo, wartościowe treści, rzetelne i sprawdzone informacje.
Tworzymy przestrzeń ludzi świadomych.

Wszystkie artykuły dostępne są bezpłatnie.
Abyśmy mogli rozwijać tą stronę, potrzebujemy Twojego wsparcia.