Marchewki z fetą, migdałami i karmelem sherry
Marchewki za’atar z fetą, migdałami i karmelem sherry
Przepis i zdjęcia: Marta Potoczek (www.leniwaniedziela.pl)
Garść informacji
Podczas pieczenia młode marchewki zdecydowanie zyskują na walorach smakowych. Proces obróbki termicznej wydobywa z nich bowiem słodycz, natomiast dodatki w postaci oliwy z oliwek, przyprawy za’atar oraz słoność sera fety równoważą słodkawy smak warzywa i dodanego doń karmelu. Z kolei delikatnie prażone migdały nadają całemu daniu przyjemnej chrupkości. Gromadząc składniki potrzebne do przygotowania tego dania, nie martw się rzekomą niedostępnością wspomnianej przyprawy. Bez problemu możesz ją kupić w większości sklepów z żywnością orientalną i miejscach oferujących artykuły spożywcze z różnych zakątków świata albo po prostu wykonać ją samodzielnie.
Składniki
10 młodych marchewek
4 łyżki przyprawy za’atar
4 łyżki oliwy z oliwek
garść blanszowanych migdałów
300 ml słodkiego wina sherry
80 g sera feta
150 g cukru
Przyprawa za’atar
5 łyżek tymianku zmielonego na proszek
1,5 łyżki sumaku
3 łyżki sezamu
1 łyżeczka soli
Sezam podpraż na patelni, aż zacznie wydzielać zapach. Wymieszaj z solą. Tymianek utrzyj wraz z sumakiem w moździerzu. Wymieszaj z sezamem i solą.
Sposób wykonania
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Umyj i obierz marchewki, a następnie przetnij każdą na cztery części.
2. Przygotuj karmel sherry. Do garnka o grubym dnie wsyp cukier i zalej go winem. Gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Wtedy zwiększ ogień i gotuj około 12 minut, aż karmel nabierze bursztynowego koloru. Zostaw do ostygnięcia.
3. Na blasze ułóż marchewki, posyp za’atarem i polej oliwą. Piecz całość przez około 40 minut do momentu, aż zmiękną. Zostaw do lekkiego ostygnięcia.
4. Na małej patelni upraż blanszowane migdały, cały czas mieszając, by ich nie przypalić.
5. Marchewki podawaj posypane kawałeczkami fety, migdałami i z wstążkami karmelu sherry.
Więcej przepisów znajdziecie także na fanpage’u autorki:
www.fb.com/marta.potoczek.fotografia
Marchewki z fetą, migdałami i karmelem sherry