Paweł Paszek-Pietruch kaczka

Pieczona kaczka i dynia

Pieczona kaczka

Zdjęcia: Paweł Paszek-Pietruch

Będą potrzebne:

– 2 kacze piersi
– 2 ząbki czosnku
– oliwa z oliwek extra vergine
– miąższ dyni 0,5 kg
– 3 średniej wielkości cebule
– świeże gałązki tymianku
– olej
– sól morska
– gałka muszkatołowa
– 1 łyżka masła
– ocet balsamiczny.

Miąższ z dyni kroimy w kostkę. Dodajemy oliwę, suszone oregano, 2 ząbki czosnku oraz cebulę pokrojoną w ćwiartki. Całość mieszamy. Wstawiamy do piekarnika w żaroodpornym naczyniu i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180ºC. Po wyjęciu solimy delikatnie do smaku.

Piersi z kaczki – świeże lub mrożone – warto zamarynować na kilka godzin lub nawet na noc w mieszance: oliwy z oliwek, czosnku, czarnego mielonego pieprzu i świeżych listków tymianku.

Zamarynowane piersi smażymy na rozgrzanym oleju (rzepakowym lub słonecznikowym) skórą do patelni. Po zarumienieniu obracamy i smażymy jeszcze 4 minuty.

Usmażone piersi zawijamy w aluminiową folię na 3 minuty. Potem kroimy w kawałki i dodajemy do pieczonej dyni. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na kolejne 10 minut.

Ważne, aby nie przesuszyć mięsa. Powinno być soczyste i lekko różowe. Wiejski domowy chleb i kieliszek wina Chianti dopełnią uczty.

Pieczona kaczka

Przepis opracował i zaprezentował Paweł Paszek-Pietruch

Pieczona kaczka i dynia

Reklama B1

Zmieniaj świat wspólnie z nami

Dobre dziennikarstwo, wartościowe treści, rzetelne i sprawdzone informacje.
Tworzymy przestrzeń ludzi świadomych.

Wszystkie artykuły dostępne są bezpłatnie.
Abyśmy mogli rozwijać tą stronę, potrzebujemy Twojego wsparcia.