Chińska filozofia jedzenia
XX wiek wprowadził nas w kulinarny supermarket kultury. Nieustannie dowiadujemy się o nowych tendencjach żywieniowych, które burzą nasze, ugruntowane już, wyobrażenie na temat odżywiania.
Sezon na kulinarne szaleństwa
„Sezonowość w kuchni” – pomyślałam. Zamknęłam oczy i przywołałam wspomnienia. Smak świeżych truskawek, ugotowanych szparagów w sosie holenderskim, sałatki z rukoli i duszonych kurek pod beszamelem.
Feaijão Com Arkoz
Historia kulinariów pokazuje, jak wiele spośród najwspanialszych potraw powstaje w ubogich środowiskach – tam, gdzie dostęp do wymyślnych składników jest mocno ograniczony.
Chleba i Igrzysk
Czego potrzeba, by zdobyć olimpijski medal? Talentu? Determinacji? Szczęścia? Ale również odpowiedniego stroju. Gdy od podium dzielą ułamki sekund czy milimetrów, ubranie musi pracować na zawodnika.
Ręczna robota
Markowe produkty to niekoniecznie szczyt luksusu i dobrego smaku. Znane na świecie imiona i nazwiska projektantów wzbudzają zachwyt przede wszystkim wąskiego grona wtajemniczonych.
Monika Kobus
Monika Kobus - absolwentka Studium ZPAF, z wykształcenia – filolog języka niemieckiego. Obraz sam w sobie fascynował ją od zawsze.
Czas dla mas
Yorki i pseudodworki, disco polo i odkurzacz od akwizytora. Po upadku komunizmu Polacy zachłysnęli się kapitalizmem, masowo rzucili na niedostępne wcześniej towary i bezmyślnie zaczęli podążać za różnymi trendami.
Mało czytelne społeczeństwo
„Nie mam czasu” to jedno z najczęściej słyszanych dziś zdań. Ma ono swoje konsekwencje również dla słowa pisanego.
Wystawa TBPI / STREET_ART / MURALS
Wystawa „STREET_ART / MURALS” w Instytucie Polskim w Wiedniu
Ukryte w zaułkach miasta, nieznane twarze opowiadają historie, których nie sposób przeoczyć. Przechodząc obok codzienności, zapominasz,...