Zrównoważone gospodarowanie zasobami – Goniąc własny ogon

Zrównoważone gospodarowanie zasobami globalnymi to temat niezwykle interesujący. Między innymi dlatego, że relatywnie niewiele osób faktycznie się nim interesuje, chociaż wszyscy jesteśmy od niego zależni.
Smog

Jesteś tym, czym oddychasz. Smog — poznaj fakty

Z roku na rok zanieczyszczenie powietrza wzrasta, a w wielu polskich miastach przekroczone zostały dopuszczalne poziomy szkodliwych związków. Czy wiesz, czym jest smog i skąd pochodzi najwięcej zanieczyszczeń powietrza? Weź udział w kampanii "Powietrze:2030" organizowanej przez Fundacje SLOW.
rośliny

Do góry nogami

Potrafimy zmusić przyrodę, żeby działała na naszych zasadach. Jednak to nam nie wystarcza. Stawiamy przed nią jeszcze jedno, niebezpieczne zadanie – ma być tanio! Szybko i tanio!

Czyste Powietrze:2030

Czyste powietrze albo smog. Powietrze w dużych aglomeracjach miejskich pozostawia wiele do życzenia. Jak będzie wyglądała sytuacja w tym zakresie za kilkanaście lat?
sztuka

Slow me the way

Czy wiesz, że człowiek odwiedzający muzeum spędza przeciętnie około ośmiu sekund przed każdym obrazem, a przed arcysławną Mona Lisą „aż” piętnaście?
śledź

Zasolony – król postu i bogactwa

Główny bohater skromnych posiłków lub wyrafinowane tło wykwintnych dań. Dziś na naszych stołach spotykany przede wszystkim w postaci smacznej i popularnej przekąski podawanej z kieliszkiem wódki. Śledź.

Homo głodomór, czyli rozkosze ssania

Jedzenie to nie tylko rozkosze podniebienia. Rytuał jedzenia to esencja kultury. Jedząc slowly jesz jak człowiek. Po prostu.
truskawka

Królowa polskiego lata

Piękna, soczyście czerwona i aromatyczna. Przywołuje najprzyjemniejsze wspomnienia – dzieciństwa, ciepłych dni, beztroski. Truskawka.

Homebook Design vol. 7 już jest

To już siódme wydanie książki, w której znalazły się wybrane przez autorów Homebook.pl wnętrza autorstwa wybranych polskich pracowni. Nowy album liczy aż 30 projektów...
BOUILLABAISSE

Bouillabaisse

Zupa , której rodzinnym miastem jest Marsylia. Kiedyś przygotowywana na bazie pozostałości z rybackich połowów, dziś wykwintne danie, sporządzane z najlepszych gatunków ryb, krewetek, kalmarów i małż.

Pionierzy promocji polskiej ilustracji

W 2014 roku w Warszawie ruszyła najambitniejsza misja w historii polskiej kultury wizualnej. Mała fundacja bez kapitału postanowiła zrobić to, czego nie udało się...