Ania
Po co nam kultura?
Żyjemy w niej zanurzeni po uszy, tworzymy ją bezwiednie na różnych poziomach. Zapytani, czym jest kultura, mamy jednak trudność z odpowiedzią.
Efektywność energetyczna budynków
Efektywność energetyczna budynków
Temat efektywności energetycznej (a częściej nieefektywnego gospodarowania energią) obecny jest w mediach niemal bez przerwy. Jest przedmiotem badań i rozważań, a poruszony na forum publicznym wywołuje długie dyskusje i silne emocje. W tym tekście postaramy się odpowiedzieć na kilka podstawowych pytań: Czym jest efektywność energetyczna?...
Uważaj, czemu nadajesz znaczenie
Internet zaczął rozszerzać zasięg na masową skalę dopiero w latach 90., ale w ciągu dwóch dekad zrewolucjonizował myślenie o świecie, komunikacji oraz stosunkach międzyludzkich.
Zrównoważone gospodarowanie zasobami – Goniąc własny ogon
Zrównoważone gospodarowanie zasobami globalnymi to temat niezwykle interesujący. Między innymi dlatego, że relatywnie niewiele osób faktycznie się nim interesuje, chociaż wszyscy jesteśmy od niego zależni.
Jesteś tym, czym oddychasz. Smog — poznaj fakty
Z roku na rok zanieczyszczenie powietrza wzrasta, a w wielu polskich miastach przekroczone zostały dopuszczalne poziomy szkodliwych związków. Czy wiesz, czym jest smog i skąd pochodzi najwięcej zanieczyszczeń powietrza? Weź udział w kampanii "Powietrze:2030" organizowanej przez Fundacje SLOW.
Do góry nogami
Potrafimy zmusić przyrodę, żeby działała na naszych zasadach. Jednak to nam nie wystarcza. Stawiamy przed nią jeszcze jedno, niebezpieczne zadanie – ma być tanio! Szybko i tanio!
Slow me the way
Czy wiesz, że człowiek odwiedzający muzeum spędza przeciętnie około ośmiu sekund przed każdym obrazem, a przed arcysławną Mona Lisą „aż” piętnaście?
Zasolony – król postu i bogactwa
Główny bohater skromnych posiłków lub wyrafinowane tło wykwintnych dań. Dziś na naszych stołach spotykany przede wszystkim w postaci smacznej i popularnej przekąski podawanej z kieliszkiem wódki. Śledź.
Homo głodomór, czyli rozkosze ssania
Jedzenie to nie tylko rozkosze podniebienia. Rytuał jedzenia to esencja kultury. Jedząc slowly jesz jak człowiek. Po prostu.
Bouillabaisse
Zupa , której rodzinnym miastem jest Marsylia. Kiedyś przygotowywana na bazie pozostałości z rybackich połowów, dziś wykwintne danie, sporządzane z najlepszych gatunków ryb, krewetek, kalmarów i małż.
Wystawa TBPI / STREET_ART / MURALS
Wystawa „STREET_ART / MURALS” w Instytucie Polskim w Wiedniu
Ukryte w zaułkach miasta, nieznane twarze opowiadają historie, których nie sposób przeoczyć. Przechodząc obok codzienności, zapominasz,...